top of page
בבוקר יום שבת, ה-7.10, חג שמחת תורה, ביצעו מחבלי חמאס מתקפת פתע משולבת על מדינת ישראל ובכלל זה על העיר אופקים. עם פרוץ המתקפה, יצאו עשרות מתושבי העיר אופקים לרחובות כדי להגן על משפחותיהם, בתיהם, שכניהם ושכונתם. במתקפה הרצחנית באותה השבת, נרצחו בעיר 51 אזרחים ואנשי ביטחון, מרביתם בקרב עקוב מדם שהתקיים בתוך שכונה אחת – שכונת מישור הגפן.
ביראת כבוד גדולה קיבלנו את הזמנת עיריית אופקים לקחת חלק במשימה המורכבת והרגישה של תהליך ההנצחה העירוני של אירועי ה-7.10 בעיר. כיצד ניתן ליצור או לחשוב בכלל על אמנות כל כך קרוב לאירוע שעדיין לא ניתן לתאר אותו במילים? איך אפשר לייצר עשייה בתוך שבר כל כך גדול? מתוך המפגשים עם תושבות ותושבים בעיר כבר באוקטובר, הבנו כי דווקא בימים אלו לאמנות ולתרבות תפקיד קריטי בתוך תהליך השיקום. שביכולתה של האמנות לתת כלים להסביר ולתעד את המציאות, ובכך ליצור חוסן. העוצמה של הקהילה באופקים, הערבות ההדדית והחברות בעיר – הם אלו שהובילו אותנו בתוך העשייה. בחרנו לקיים את כל האירועים השנה בליבה של שכונת מישור הגפן. לנסות, בעדינות ובענווה, להשתלב במרקם החיים החדש בשכונה, להסתייע ביכולות ובאפשרויות שאמנות מייצרת, כדי ליצור מתוך הטוב שיש בשכונה, ובמקביל גם לתת מקום לשבר. 
מזה ארבע שנים, העשייה שלנו חוקרת בעיר פורמטים שונים של אמנות השתתפותית ושיתופית מתוך רצון לעבוד בתפר העדין המחבר אמנות, תרבות וקהילה. עבורנו, תפקידן של האמנות והתרבות הוא ליצור את הפלטפורמות המאפשרות מפגשים, לתהות על הקיים, לחשוב וליצור יחד מתוך שבר וכאב מציאות חדשה ומשותפת. חצי שנה עברה מאז השבת הנוראית ומתוך פרספקטיבה זאת, אירועי מדרום מבקשים להמשיך וליצור פורמטים שיתופיים, כדי להחזיר תחושת שייכות. הפרויקטים האמנותיים מציעים מקום לנרטיבים מורכבים, מרובי קולות, המכילים חוויות שונות, תפיסות מנוגדות – הנמנעות מלקבע סיפור אחד או זיכרון אחד.
אנו מזמינים אתכם ואתכן לשוטט ברחבי שכונת מישור הגפן באופן עצמאי או במסגרת אחד הסיורים, להתארח בבתי התושבים, לשבת בסלון השכונתי, להיות חלק מהמופעים, להצטרף לסדנאות ולמפגשי אמן, להגיע עם או בלי הילדים, להקשיב, להשמיע קול, לקחת חלק.

יאיר ורדי                                   נואית זכאי

מנהל אמנותי                             מנהלת הפסטיבל

עדות לעוצמת האובדן ולכוחה היוצר של הקהילה

הרבה מילים צברו משמעות חדשה בעקבות המתקפה הרצחנית של ה-7.10 בהן: "השבת השחורה", "טבח", "הפקרות", "מיני שואה", "חטופים", ומנגד גם: "תקומה", "חוסן", "תקווה", "צמיחה מטראומה". נדמה שאלו מעידים על ניסיון לתפוס את מה שחומק שוב ושוב מתפיסה: העוצמה הבלתי נתפסת של האכזריות, החורבן, ההרס והאובדן מצד אחד והכורח לקום מתוך אלו ולהמשיך לחיות, לצמוח, לבנות מחדש – מהצד האחר.
 
שכונת מישור הגפן באופקים הפכה למרחב של אימה ואובדן ב-7.10, אך גם למרחב שהתקיימו בו אירועי גבורה ונדיבות מעוררי השתאות. התושבים חיו בשכונה עשרות שנים לפני וגם המשיכו וימשיכו לחיות בה אחרי, מה שמצווה לקום מתוך החורבן וליצור מרחב של חיים, מבלי לשכוח את שקרה.
 
כיצד עושים זאת? כיצד מאפשרים היזכרות שאינה קפואה בעבר ובמבט לאחור, לעבר מה שהיה, אלא מאפשרת צמיחה ומבט לפנים? נדמה כי אירועי מדרום השנה, המתקיימים במתכונת ייחודית בשכונת מישור הגפן, מציעים כמה תשובות אפשריות לחידה הקשה הזו.
 
"המאזין לסיפור של כאב אנושי קיצוני, של טראומה נפשית אנושה, בעצמו נדרש להתמודד עם מצב שאין דומה לו. למרות שלרשותו די תעודות, ראיות חומריות קשות ורסיסי זיכרונות של כאב גדול, בסופו של דבר הוא מחפש אחר דבר מה שלאמיתו של דבר אינו קיים עדיין. תהודה שטרם נרשמה", כותבים שושנה פלמן ודורי לאוב בספרם, "עדות".
 
אירועי מדרום השנה הם בגדר "תהודה" לטראומה של ה-7.10, שמציעה אפשרות להידברות ותקשורת. האירועים אינם מנסים לאחות את השבר שנוצר – הוא בלתי ניתן לאיחוי – אבל הם משרטטים מסלולים של חיבורים בין העבר להווה ולעתיד (כמו "זיכרון חיים" של האמן שי אריק) ודרכים לאחות בין החלקים השונים של העיר והקהילות בה (כמו האירוע ״חסד של אמת״ – עם מתנדבי זק"א).
 
לאירועי מדרום יש, אם כן, לא רק חשיבות קהילתית, לא רק חשיבות אמנותית ואסתטית, אלא בראש ובראשונה חשיבות אתית: הם מביעים ריבוי של קולות ושברי קולות, ריבוי של סיפורים ושברי סיפורים, רגשות ושברי רגשות ובכך מהווים עדות חיה, פתוחה, של מה שהתרחש בעיר בשבת השחורה, אך גם מהדהדים את מה שהתרחש בה קודם ופותחים פתח ואפשרות לדמיין את מה שיתרחש בה בעתיד. זו עדות פתוחה, ההולכת ונבנית ומתעבית, רוקמת עוד ועוד סיפורים, ההולכים ומתגבשים, נפרמים ושוב נארגים, עדות הקוראת לעוד ועוד עדויות וסיפורים ומשמעויות, עדות למתקפת הרצחנית של ה-7.10, אבל גם למעשי הגבורה, עדות לאובדן הנורא, אבל גם לכוח הקהילה הייחודית של העיר, כוח היצירה וכוח החיים.
 
האמנויות הן דרך הפעולה המשמשת השנה להיזכרות, האירועים המתרחשים בזמן תָחום מייצרים מרחב זמני שמאפשר לקהילה ולפרטים המרכיבים אותה, כמו גם לקהל המגיע מחוץ לשכונה, מרחב שבו ניתן לגעת, להתבונן, להשתהות. הפעולה הזו מתרחשת גם ביצירה האמנותית עצמה וגם במגע והתקשורת עם הקהל, הצופֶה ולעיתים גם המשתתף. זה הקסם הטמון בתוך המרחב האמנותי.
 
המרחב הזמני של אירועי מדרום ישאיר רושם גם על המבקרים וגם על המרחב הפיזי בשכונה, שיסמלו לא רק את מה שקרה ב-7.10, אלא גם את המרחב האפשרי לריפוי, לזיכרון ולחיים.

שירה לפידות,

מייסדת פסטיבל מדרום וראשת התואר השני

המחלקה לתרבות – יצירה והפקה, המכללה האקדמית ספיר

ד״ר דפנה בן צבי,
ראשת המחלקה לתרבות – יצירה והפקה,
המכללה האקדמית ספיר

פסטיבל מדרום לאמנות רב-תחומית באופקים מתקיים זו השנה ה-14 והוקם בתפר שבין אקטיביזם תרבותי לעשייה אמנותית. הפסטיבל מכוון לשיח מתמשך ויצירה משותפת עם העיר אופקים ותושביה, ומשלב מופעים ואירועים מכל תחומי האמנות, השמים במרכז את התרבות הבאה מדרום. השנה מתמקד הפסטיבל ביצירות שיתופיות והשתתפותיות במרחבים הציבוריים של העיר. יצירות הנבנות מהמקום ומתושביו, המחברות בין היוצרים והקהל, ומטשטשות את הגבולות בין חיי היום יום ליצירה האמנותית.
 
מנהל אמנותי: יאיר ורדי
מנהלת הפסטיבל: נואית זכאי

סטודנטיות מפיקות: איסראא אבו מודיעם, טל שטרנאו, נדא אבו קוידר, נופר גולדנר, סאם בוטבול, עדי אלכסנדרוני, תמה סידי
מפיקות: יובל רפיח, כינר דר, פז בוטל
מנהלת שיווק: בתאל אליצור דמול
עריכה לשונית: בת-שחר גורמזאנו גורפינקל 
קונספט ועיצוב גרפי: Formanta Studio
מייסדת הפסטיבל: שירה לפידות

 
הכניסה לכל האירועים ללא תשלום

האירועים מתקיימים על פי הנחיות פיקוד העורף ומשטרת ישראל

חניה - מומלץ לחנות ברחובות המקיפים את השכונה ולא בשכונה עצמה. בכל מקרה, אנו מבקשים להקפיד של לחנות בחניות פרטיות ו/או לחסום גישה לבתי התושבים
 
אנו ממליצים להסתייע בתחבורה הציבורית בעיר - קווים 1, 3, 4, מבאר שבע: קו 330, מאשדוד: קו 465
lgotypes.jpg
MEDAROM-EVENTS.png
bottom of page